Visste du att man även kan göra bananpannkakor i ugnen?
Detta recept på ugnsbakad bananpannkaka är enkelt att laga, innehåller massor av protein och passar perfekt både som frukost och lunch!
Varför du måste testa ugnsbakad bananpannkaka
Jag älskar bananpannkakor, men att stå och steka dem på morgonen är ingen favorit. Genom att göra en ugnsbakad bananpannkaka istället så blandar man bara ihop ingredienserna och låter dem laga sig själva i ugnen. Är det inte fiffigt?
En ugnsbakad proteinpannkaka med banan och keso
Receptet innehåller 19 gram protein per portion, vilket ger oss en proteinrik start på dagen utan att behöva tillsätta proteinpulver. Lägger man dessutom till 100 gram keso eller grekisk yoghurt vid servering så får man ju 10-14 gram protein extra. Både bananen och keson tillför sötma och smak till den ugnsbakade pannkakan. Jag tycker faktiskt att det blir lite som att äta ostkaka till frukost, väldigt gott enligt mig.

Så här tillagar du en Ugnsbakad bananpannkaka
Dags att sätta igång med din ugnsbakade bananpannkaka!
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Dela bananerna och lägg i en skål tillsammans med keson.
- Mixa bananerna och keson till en slät smet med t.ex en stavmixer (du kan köra dem i en matberedare också)
- Ha i äggen i skålen och blanda/vispa runt med en gaffel.
- Tillsätt salt, kanel och bakpulver och blanda ihop.
- Häll upp smeten i två små ugnsformar eller en stor. Om du tar två så blir de ju färdigportionerade när det är dags att äta.
- Ställ formarna i ugnen och grädda bananpannkakan i 25-30 minuter.
- Servera din ugnsbakade bananpannkaka med varma bär, vaniljkeso eller grekisk yoghurt.
Fördelar med att äta en proteinrik frukost
Protein är avgörande för muskeluppbyggnad. Om du tränar och vill bygga muskler rekommenderas det att man äter omkring 1,6-2,0 gram protein per kilo kroppsvikt om dagen. Om du väger 80 kilo ska du alltså äta 128-160 gram protein varje dag.
Det kan vara tufft att få i sig den mängden protein om man skippar frukosten. Att inkludera protein i din frukost kan alltså bidra till att bevara och bygga muskelmassa, särskilt om du tränar regelbundet.

Protein mättar bättre och minskar risken för överätning
Protein är även mer mättande än kolhydrater eller fett och kan därför hjälpa till att hålla dig mätt längre samt minska risken för överätning senare under dagen. I en studie fann man att en proteinrik frukost, särskilt med högkvalitativt protein från kött och/eller ägg kan öka mättnadskänslan samt förbättra den generella dietkvaliteten genom att minska sötsug under kvällen källa.
Protein kan också bidra till en jämnare och mer stabil energinivå under dagen och på så sätt minska risken för trötthet och energidippar efter måltider. En ugnsbakad bananpannkaka fullproppad med protein blir därför en perfekt och proteinrik start på dagen.
Macros per portion
Protein: 19 gram
Kolhydrater: 27 gram
Fett: 12 gram
Visste du att proteinpulver är ett smidigt alternativ om man har svårt att få sig tillräckligt med protein genom kosten?