Detta recept på en proteinrik och knådfri semla är ett roligt alternativ till en vanlig semla
Nu är fettisdagen här och det är kanske är dags att äta en semla? Eftersom du varken behöver knåda eller jäsa degen till denna proteinrika och knådfria semla så har du en godbit klar på nolltid.
Varför ska du välja en proteinrik semla?
Jag är av åsikten att om du är sugen på en riktig semla så ska du äta en riktig semla, detta är dock ett kul alternativ som innehåller mer protein och är ett perfekt snack efter gymmet.
Det är alltid kul att testa nya versioner av traditionella rätter. Receptet är ett proteinrikt och sockerfritt alternativ till en vanlig semla, denna proteinsemla är dessutom knådfri vilket jag uppskattar.
En av ingredienserna till vår knådfria semla är proteinpulver. Jag använde detta proteinpulver från Fairing i smaken vanilj när jag bakade mina semlor senast, och det blev superbra.

Så här bakar du en proteinrik och knådfri semla
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda mandelmjöl, havremjöl, proteinpulver, bakpulver och kardemumma i en skål.
- I en annan skål, vispa äggen lätt och tillsätt mandelmjölk och eventuell sötning.
- Tillsätt ägg- och mandelmjölksblandningen i skålen med de torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Forma degen till bollar och placera dem på den bakplåtspappersklädda plåten. Platta till dem något för att forma till fina semlor.
- Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg och är genomgräddade.
- Låt semlorna svalna helt innan du skär av locket och fyller dem med vaniljkvarg.
- Fyll på med vispad grädde och lägg på locket.
- Toppa med mandelspån eller kokosflingor.
Intressanta fakta om semlor
Semlan har en lång historia och har funnits i olika former i över 500 år. Dess ursprung kan spåras tillbaka till medeltiden i Europa. Semlan är traditionellt förknippad med fettisdagen, som är den sista dagen före fastan inför påsk. Det är vanligt att äta semlor just på denna dag, även om de numera finns tillgängliga under hela säsongen från jul till påsk.

Traditionellt är semlan fylld med vispad grädde och mandelmassa, men det finns många variationer över hela världen. Vissa länder använder sylt, chokladkräm eller andra smaksatta fyllningar. Trots sin ursprungliga anknytning till Skandinavien har semlan blivit populär internationellt och finns nu på många caféer och bagerier runt om i världen, ofta under olika namn och med olika fyllningar.
Macros per semla (ungefärligt)
Protein: ca 15 g
Kolhydrater: ca 15 g
Fett: ca 10 g