Letar du efter ett hälsosamt sätt att stilla ditt sötsug? Receptet till denna nyttiga kladdkaka är svaret! Med en kombination av näringsrika ingredienser, är denna kladdkaka laddad med protein och full av god smak.
En nyttig kladdkaka utan dadlar och banan
Det är innehåller varken banan eller dadlar, vilket de flesta mer hälsosamma varianter på desserter gör. Har man svårt för smaken av banan och inte vill använda dadlar är den här nyttiga kladdkakan perfekt!
Denna nyttiga kladdkaka är inte bara enkel att göra, den är också fullpackad med väsentliga näringsämnen för att hålla kroppen nöjd och energifylld. Istället för att använda raffinerade sockerarter, sötas den med äppelmos.
Inte bara nyttig, utan också proteinrik
En nyttig kladdkaka är ett perfekt alternativ för alla tillfällen! Vare sig det är som en efterrätt efter middagen eller som ett snabbt och näringsrikt mellanmål. Med sin rika chokladsmak kommer den att bli en favorit hos hela familjen, samtidigt som den ger dig det näringsvärde du behöver för att hålla dig på topp hela dagen lång.
För att öka proteinhalten har vi också inkluderat kvarg och proteinpulver i receptet. Det ger en silkeslen konsistens åt kladdkakan, och en extra dos av protein för att hjälpa till med muskelåterhämtning. Vi använde detta proteinpulver från GAAM i smaken Double Rich Chocolate, och det blev så himla gott!
För att prova detta enkla och goda recept på en nyttig kladdkaka utan banan och dadlar, följ instruktionerna nedan och njut därefter av en godbit som får din kropp att må bra!
Tillagningsinstruktioner för en nyttig kladdkaka
Dags att sätta igång med din proteinrika efterrätt!

- Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform (ca 20 cm i diameter).
- Blanda mandelmjöl, kakaopulver, proteinpulver, bakpulver och salt i en skål.
- I en annan skål, blanda ihop äppelmos, ägg, smält kokosolja och kvarg.
- Tillsätt därefter de torra ingredienserna i skålen med ägg, äppelmos, kokosolja och kvarg och blanda ihop till en jämn smet.
- Rör försiktigt i den hackade mörka chokladen i smeten.
- Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan.
- Grädda i ugnen i cirka 10-15 minuter.
- Låt kakan svalna i formen i cirka 10 minuter innan du hugger in, eller låt kladdkakan stå i kylen över natten (den blir bara godare).
- Skär upp kakan i 8 jämnstora bitar och njut! Toppa gärna med lite vaniljkvarg.
En nyttig kladdkaka behöver bra ingredienser
Denna nyttiga kladdkaka är laddad med särskilt välgörande ingredienser som ger både näring och god smak. Nedan går vi igenom ingredienserna var för sig.
- Mandelmjöl: Ett näringsrikt alternativ till vanligt mjöl som är rikt på protein, fiber och hälsosamma fetter.
- Proteinpulver: Ger inte bara extra protein utan även en fyllig chokladsmak till kakan.
- Äppelmos: Naturligt sötningsmedel som ger en härlig sötma utan tillsatt socker.
- Ägg: En utmärkt källa till protein som också ger struktur till kakan.
- Kokosolja: En källa till hälsosamma fetter och ger även en silkeslen konsistens till kakan.
- Mörk choklad: Fylld med antioxidanter och magnesium samt ger en rik chokladsmak.
- Kvarg: För en extra boost av protein och en krämigare konsistens.
Macros per bit (8 bitar)
Protein: ca 14,4 g
Fett: ca 18 g
Kolhydrater: ca 8 g