En ugnsbakad proteingröt är ett praktiskt och smakfullt alternativ till traditionell gröt som tillagas på spisen
Detta frukostrecept på ugnsbakad proteingröt är perfekt för dig som styrketränar och vill prioritera protein vid varje måltid, utan att tumma på den goda smaken. Genom att baka gröten i ugnen kan du enkelt förbereda en större mängd samtidigt och njuta av den under flera dagar.
Ett proteinrikt alternativ för dig som är trött på havregrynsgröt
Jag har länge ätit havregrynsgröt till frukost, och ett sätt för mig att inte tröttna är att jag varierar tillagningstekniken. Ugnsbakad proteingröt är en av mina personliga favoriter, det är nästan som att äta paj till frukost! Det som är fördelen med ugnsbakad havregrynsgröt är att den blir lite fastare och får en knaprig yta. Det ger i sin tur en härlig kontrast till den mjuka och krämiga konsistensen inuti.
Detta är basreceptet jag utgår ifrån, men sen kan man såklart variera i oändligheten. Man kan t.ex använda växtbaserad mjölk och veganskt proteinpulver och vips har du ett bra recept på ugnsbakad proteingröt för en växtbaserad diet.
Tillagningsinstruktioner för din proteingröt
- Värm ugnen till 180°C och smörj sedan en ugnsfast form med smör eller kokosolja.
- Blanda ihop havregryn, proteinpulver, bakpulver och salt i en skål.
- I en annan skål, vispa ägget och tillsätt sedan mjölk, honung (eller lönnsirap) och vaniljextrakt. Blanda ihop väl till en slät smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna du blandat ihop till ägg- och mjölkblandningen och rör om tills allt är väl blandat.
- Häll smeten i den förberedda formen och jämna smeten till ytan med en sked.
- Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills gröten har stelnat och fått en gyllenbrun färg på toppen.
- Servera din ugnsbakade proteingröt varm med valfria toppings så som frukt, bär, nötsmör eller en skvätt mjölk eller grekisk yoghurt.
Intressanta fakta om havregryn
Havregryn är en utmärkt källa till kostfiber, vilket främjar matsmältningen och på så sätt bidrar till att reglera blodsockernivåerna. En hög fiberhalt i kosten är även kopplad till förbättrad tarmhälsa och minskad risk för vissa sjukdomar så som hjärtsjukdom och typ 2-diabetes.

Havregryn är även en källa till många viktiga näringsämnen, så som kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler som järn och magnesium. Dessa näringsämnen är särskilt viktiga för att stödja kroppens funktioner och främja vår allmänna hälsa och välbefinnande.
Macros per portion för din ugnsbakade proteingröt:
Protein: Cirka 20 g
Kolhydrater: Cirka 40 g
Fett: Cirka 7 g
Sugen på att variera din frukost med lite proteinrikt bröd? Spana in vårt recept på Kesobröd som är både proteinrikt och luftigt här!