Nyttiga och proteinrika scones till frukost eller mellis
Våra kanel- och äppelscones är inte bara otroligt goda utan också packade med näringsämnen. Mandelmjöl ger en solid bas med extra fiber, medan tillskottet av vassleprotein och vaniljkvarg maximerar proteininnehållet. Tack vare detta är dessa nyttiga scones perfekt som mellanmål eller som en proteinrik frukost.
Receptet ger 8 scones, vi använde detta proteinpulver från Aware i smaken Vanilla Ice Cream, och det blev riktigt bra!
Ha scones redo på nolltid
Receptet på nyttiga och fluffiga scones är överraskande lätta att förbereda. Blanda bara ihop ingredienserna, baka, och på mindre än 30 minuter kan du njuta av varma, nybakade scones direkt från din egen ugn. De är även utmärkta att förbereda i förväg och ta med för ett snabbt och näringsrik snack on-the-go.

Steg-för-steg instruktioner för dina hälsosamma scones
Vi går igenom steg för steg hur du bakar fluffiga scones som ger kroppen energi och näring!
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl, proteinpulver, bakpulver, kanel och salt i en stor bunke.
- Tillsätt det kalla smöret och nyp in det i mjölblandningen tills du fått en smulig konsistens.
- Blanda in de tärnade äpplena.
- Gör en grop i mitten av de torra ingredienserna och häll i äggvitan och vaniljkvargen. Rör om tills du har kombinerat ingredienserna till en deg.
- Vänd ut degen på en lätt mjölad yta och knåda ut degen försiktigt till en rund skiva, cirka 2,5 cm tjock.
- Skär degen i 8 trianglar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga varje bit med en gaffel.
- Grädda i ugnen i ca 15-18 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Låt dina nyttiga scones svalna på galler och servera med dina favoritpålägg, t.ex varma hallon och färskost.
Tips!
Om du inte vill grädda och äta upp alla scones vid samma tillfälle, så går det utmärkt att frysa in sconesen ogräddade. Du följer receptet tills det är dags att sätta in sconesen i ugnen, och lägger istället in dem i frysen.
Lägg i så fall bakpapper mellan varje scones ifall du plastar in flera bitar tillsammans. Vid gräddning är det bara att plocka upp så många bitar du vill ha, lägga dem på en plåt med bakplåtspapper och ha in dem i ugnen direkt. Du behöver inte vänta tills de har tinat, de blir faktiskt extra krispiga om man gräddar dem direkt från frysen.

Se till att du använder kylskåpskallt smör. Detta hjälper till att skapa små smörklumpar i degen, vilket ger fluffigare och mer upphöjda scones.
Var inte heller rädd för att prova egna kombinationer av smaker, istället för äpple och kanel kan du använda t.ex kardemumma och apelsin.
Macros per scone (8 scones):
Protein: ca 15 g
Kolhydrater: ca 16 g
Fett: ca 7 g