Laktosfria, glutenfria muffins som även är låg FODMAP!
Proteinrika och glutenfria muffins
Dessa glutenfria proteinmuffins med bär är ett utmärkt val för dig som vill ha ett gott och näringsrikt mellanmål, utan att irritera magen. Tack vare en kombination av laktosfri grekisk yoghurt, bovetemjöl och proteinpulver får du muffins som inte bara är rika på protein, utan även skonsamma för magen.
Muffinsen innehåller heller inget tillsatt socker, vilket gör dem perfekta att avnjuta som både mellis eller frukost.

Tillagningsinstruktioner glutenfria muffins
Vi går igenom steg för steg hur du tillagar glutenfria muffins som ger kroppen både energi och näring!
- Sätt först på ugnen på 175 grader och placera 5 muffinsformar på en ugnsplåt.
- Värm de frysta hallonen och jordgubbarna i en kastrull på medelvärme. När bären är varma, mixa dem med en stavmixer tills du får en slät puré. Ställ sedan purén åt sidan så länge.
- Nästa steg är att mäta upp 30 g smör och skära det i tärningar. Låt sedan smöret stå i rumstemperatur så det mjuknar något.
- Blanda därefter samman proteinpulver, bovetemjöl, sötströ, kardemumma och bakpulver i en skål.
- När de torra ingredienserna är väl blandade, tillsätt smöret och smula ner det med händerna. Det är viktigt att smöret blandas ordentligt med de torra ingredienserna för att dina glutenfria muffins ska bli fluffiga.
- När du har en smulig konsistens, är det dags att blanda ner ägget, grekisk yoghurt, mandelmjölk och steviadroppar. Rör försiktigt tills smeten är jämn, men var noga med att inte överblanda, eftersom det kan påverka muffinsens konsistens.
- Fyll därefter muffinsformarna till lite mindre än hälften med smet. Ta sedan en till två skedar av din mixade bärpuré och lägg över smeten i varje form. Tillsätt mer muffinssmet på toppen så att bären täcks helt. (Se bild)
- Slutligen, ställ in muffinsarna i ugnen och grädda dem ca 15-20 minuter, eller tills att de fått en fin gyllenbrun färg.

Tips!
För att få extra saftiga muffins, använd rumstempererade ingredienser. Om du inte har bovetemjöl hemma, kan du byta ut det mot mandelmjöl. Mandelmjöl ger en nötigare smak och passar perfekt med bär.
Om du föredrar bitar av bär i dina glutenfria muffins så kan du skippa att mixa bären, men se ändå till att värma bären då frysta hallon behöver kokas minst 1 minut för att vara säkra att konsumera.
För en extra krispig topping kan du strö lite hackade nötter, till exempel mandlar eller valnötter, över muffinsen innan gräddning. Det ger både textur och smak. Experimentera gärna med receptet, byt ut bären till vegansk/laktosfri choklad eller varför inte en god sylt?
För en vegansk varient behöver du bara byta ägget mot en chiaägg-ersättning, smöret mot till exempel kokosolja och använda ett växtbaserat proteinpulver.
Om du föredrar en sötare glutenfri muffin, kan du öka mängden av antingen steviadroppar eller sötströ. Om du gör detta så smaka gärna av smeten innan du gräddar.
Macros per muffins
Protein: ca 10 g
Kolhydrater: ca 5,9 g
Fett: ca 6,5 g